Korzystanie z informacji |
Wykonanie obliczeń chemicznych związanych ze stężeniem procentowym (II.5.d.1) |
Przykład poprawnego rozwiązania
masa cukrów redukujących stanowi 40% masy roztworu: 0,4 · 200 g = 80 g
C12H22O11 + H2O → C6H12O6 + C6H12O6
glukoza fruktoza
342 g –––– 360 g
x –––– 80 g ⇒ x = 76 g
masa sacharozy pozostałej w roztworze: 100 g – 76 g = 24 g
2 p. – zastosowanie poprawnej metody, poprawne wykonanie obliczeń oraz podanie wyniku z poprawnym zaokrągleniem i w procentach
Uwaga: Należy zwrócić uwagę na zależność wartości wyniku końcowego od ewentualnych wcześniejszych zaokrągleń. Należy uznać za poprawne wszystkie wyniki, które są konsekwencją przyjętych przez zdającego poprawnych zaokrągleń.
1 p. – zastosowanie poprawnej metody i:
– popełnienie błędów rachunkowych prowadzących do błędnego wyniku liczbowego
– popełnienie błędów w działaniach na jednostkach
– błąd w zaokrągleniu wyniku
– niepodanie wyniku w procentach
0 p. – zastosowanie błędnej metody obliczenia stężenia sacharozy lub brak rozwiązania