Matura Kwiecień 2020, Poziom Rozszerzony (Neuron), Formuła od 2015 - Zadanie 4. (2 pkt)

W przebiegu kiełkowania wyróżnia się trzy zasadnicze fazy. Pierwsza to imbibicja (pęcznienie) charakteryzująca się gwałtownym wzrostem intensywności oddychania, towarzyszącego intensywnemu pobieraniu wody. Procesy tej fazy przebiegają w warunkach słabej dostępności tlenu. Dalej następują po sobie faza kataboliczna i faza anaboliczna (wyróżniane ze względu na charakter procesów dominujących w każdej z nich).
Przygotowano dwa zestawy doświadczalne (jak na schemacie poniżej) ilustrujące siłę imbibicyjną, czyli siłę wytwarzaną przez pęczniejące nasiona na samym początku kiełkowania.
W zestawie A i B umieszczono w cylindrze suche nasiona bobu (Vicia faba), a następnie cylinder wypełniono wodą wodociągową (zestaw A) i wodą z dodatkiem inhibitora procesu oddychania tlenowego (zestaw B).

Na podstawie: http://www.biologydiscussion.com/experiments 

Zadanie 4.1. (0–1)

W wyznaczonym miejscu na schemacie zaznacz za pomocą strzałki ruch wskaźnika w zestawie doświadczalnym B w trakcie przebiegu doświadczenia. Jeśli położenie wskaźnika nie zmieni się, wpisz w to miejsce X.

Zadanie 4.2. (0–1)

Wyjaśnij obecność etanolu w nasionach, które rozpoczynają proces kiełkowania.

Rozwiązanie:

Zadanie 4. (0-2)

4.1. (0-1)

1 pkt – za prawidłowe zaznaczenie na schemacie kierunku ruchu wskaźnika za pomocą strzałki (także w innym miejscu niż to przeznaczone na udzielenie odpowiedzi, o ile ta nie budzi wątpliwości, co do rzeczywistej wiedzy piszącego).
0 pkt – za odpowiedź niespełniającą wyżej wymienionego kryterium, za odpowiedź błędną lub brak odpowiedzi.

ODPOWIEDŹ:

4.2. (0-1)

1 pkt – za prawidłowe wyjaśnienie odnoszące się do przebiegu procesów beztlenowych i/lub procesu fermentacji alkoholowej z uwzględnieniem etanolu jako produktu ubocznego (lub jednego z produktów) tego procesu.
0 pkt – za odpowiedź niespełniającą wyżej wymienionych kryteriów, za odpowiedź błędną lub brak odpowiedzi.

PRZYKŁADOWA ODPOWIEDŹ: 

• Na początku kiełkowania procesy metaboliczne zachodzą pod niską dostępnością tlenu / pod nieobecność tlenu, dlatego uwalnianie energii* / wytwarzanie ATP odbywa się na drodze fermentacji alkoholowej**, w czasie której etanol powstaje jako produkt uboczny.
• W fazie imbibicji / pęcznienia zachodzą procesy beztlenowe, a ATP potrzebne do przebiegu procesów metabolicznych / anabolicznych wytwarzane jest w czasie fermentacji alkoholowej**, której produktem ubocznym jest alkohol etylowy / etanol / C2H5OH / CH3CH2OH.
• W początkowej fazie kiełkowania zachodzi proces fermentacji alkoholowej**, w przebiegu której jako produkt uboczny powstaje etanol.

*Nie uznaje się odpowiedzi, w której piszący zawiera sformułowanie: „produkcja / wytwarzanie energii”. **Nie uznaje się odpowiedzi, w której piszący zawiera sformułowanie: „oddychanie beztlenowe”, „glikoliza”, „oddychanie (wewnątrz)komórkowe”, „fermentacja”.

guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments