W przebiegu kiełkowania wyróżnia się trzy zasadnicze fazy. Pierwsza to imbibicja (pęcznienie) charakteryzująca się gwałtownym wzrostem intensywności oddychania, towarzyszącego intensywnemu pobieraniu wody. Procesy tej fazy przebiegają w warunkach słabej dostępności tlenu. Dalej następują po sobie faza kataboliczna i faza anaboliczna (wyróżniane ze względu na charakter procesów dominujących w każdej z nich).
Przygotowano dwa zestawy doświadczalne (jak na schemacie poniżej) ilustrujące siłę imbibicyjną, czyli siłę wytwarzaną przez pęczniejące nasiona na samym początku kiełkowania.
W zestawie A i B umieszczono w cylindrze suche nasiona bobu (Vicia faba), a następnie cylinder wypełniono wodą wodociągową (zestaw A) i wodą z dodatkiem inhibitora procesu oddychania tlenowego (zestaw B).
Na podstawie: http://www.biologydiscussion.com/experiments
Zadanie 4.1. (0–1) |
W wyznaczonym miejscu na schemacie zaznacz za pomocą strzałki ruch wskaźnika w zestawie doświadczalnym B w trakcie przebiegu doświadczenia. Jeśli położenie wskaźnika nie zmieni się, wpisz w to miejsce X.
Zadanie 4.2. (0–1) |
Wyjaśnij obecność etanolu w nasionach, które rozpoczynają proces kiełkowania.