Podczas dojrzewania nasion zachodzą bardzo istotne zmiany w ich składzie chemicznym. W tabeli przedstawiono procentową zawartość niektórych związków chemicznych w dojrzewających nasionach orzecha włoskiego.
Na podstawie: Z. Podbielkowski, Rozmnażanie się roślin, Warszawa 1990.
Czas pobrania próby | Glukoza [%] | Skrobia i dekstryny [%] | Tłuszcze [%] |
---|---|---|---|
6 lipca | 7,6 | 21,8 | 3,0 |
1 sierpnia | 2,4 | 14,5 | 16,0 |
15 sierpnia | 0,0 | 3,2 | 42,0 |
1 września | 0,0 | 2,6 | 59,0 |
4 października | 0,0 | 2,6 | 62,0 |
a) Na podstawie danych z tabeli sformułuj wniosek dotyczący zmian składu chemicznego nasion orzecha włoskiego podczas ich dojrzewania. Uwzględnij zależność między ilością węglowodanów a ilością tłuszczów.
b) Wykaż, że niska zawartość wody w dojrzałych nasionach ma związek z ich okresem przetrwalnym. W odpowiedzi uwzględnij aktywność metaboliczną nasion.